Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Οι ελληνικές πατέντες πουλάνε στο εξωτερικό

Εξάγει πάνω από το 97% των προϊόντων που παράγει και χάρη σε σειρά κατοχυρωμένων διεθνώς ευρεσιτεχνιών καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να λειτουργεί με μεικτό περιθώριο κέρδους 37% με 40%, παρότι ως βιομηχανία υλικών συσκευασίας κινείται σε άκρως ανταγωνιστικό κλάδο. Ο λόγος για τη βιομηχανία υλικών ομαδοποιημένης συσκευασίας Mega-plast. Η κρητική βιομηχανία ιδρύθηκε μόλις το 1997 από τον Χαρίλαο Καββαδία, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή υλικών συσκευασίας. Από την ίδρυσή της απέκτησε διεθνείς πατέντες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η εταιρεία, για παράδειγμα, κατόρθωσε να δημιουργήσει δικής της
 πατέντας αεριζόμενα φιλμ ομαδικής συσκευασίας, επιτρέποντας έτσι στα μεταφερόμενα προϊόντα να έχουν μικρότερες ζημιές από τις τις αλλαγές στη θερμοκρασία ή την υγρασία απ' ότι οι απλές συσκευασίες ομαδοποίησης. Η εταιρεία συνεχίζει να ρίχνει μεγάλο βάρος στην έρευνα και στην ανάπτυξη, καθώς από το 2007 λειτουργεί νέο ερευνητικό κέντρο στη Βάρη Αττικής. Διαθέτει επτά κατοχυρωμένες διεθνώς ευρεσιτεχνίες, ενώ -όπως δείχνει η εξέλιξη των μεγεθών της- η παγκόσμια κρίση οδήγησε σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των πωλήσεων, με διατήρηση όμως υψηλών περιθωρίων κέρδους. Πρόκειται για έναν «νέο Πετζετάκι», μόνο που η έρευνα και η ανάπτυξη διενεργείται συστηματικά και με άμεση εφαρμογή στην παραγωγή, σημειώνουν στελέχη που μίλησαν στην «Οικονομία».




Τα προϊόντα της εξάγονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έχει πελάτες μόνο ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες. Εχει ιδρύσει θυγατρικές σε Βρετανία και Ισπανία και γραφεία πωλήσεων σε Γερμανία και ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου